top-image

https://www.prolipsichania.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/sldieshow.holding-hands-newgk-is-99.pnglink
https://www.prolipsichania.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/sldieshow.sea-sail-hope-prolipsi3gk-is-99.jpglink

Καλωσόρισμα Προέδρου

IMG 20191025 141936Αγαπητοί συμπολίτες, καλώς ήρθατε στο δικτυακό τόπο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ

Η σημερινή κοινωνία , δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις εξαρτήσεις. Η αποξένωση και ο υπερκαταναλωτισμός υπόσχονται να επιλύσουν όλα τα αδιέξοδα, ενώ τα πρότυπα και οι επιρροές των ΜΜΕ, η φτώχεια, η ανεργία και ο ανταγωνισμός αποτελούν σημαντικές πλευρές αιτιολογίας όλων των ψυχικών προβλημάτων. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ευκολία που έχει κάποιος να βρει μια εξαρτησιογόνο ουσία, αφού τουλάχιστον ο καπνός και το αλκοόλ, αγοράζονται πολύ εύκολα και νόμιμα παντού.

Εξαρτημένος είσαι όταν δεν μπορείς να απέχεις ούτε μια ημέρα από τη χρήση. Εξαρτημένος είσαι όταν καταφεύγεις στην ουσία χωρίς τη θέλησή σου αλλά επειδή αισθάνεσαι αναγκασμένος είτε το θες είτε όχι.

Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της στάσης του παιδιού απέναντι στον εαυτό του και τη ζωή. Η χρήση ουσιών και τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην οικογένεια, η σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία και παραμέληση, η ελλιπής γονική επίβλεψη, η υπερβολική συναισθηματική εμπλοκή των γονέων στη ζωή του παιδιού και ένα ασαφές, άρρωστο και χαοτικό οικογενειακό περιβάλλον αυξάνουν τις πιθανότητες για χρήση ουσιών.

Όταν λοιπόν το κοινωνικό περιβάλλον μεταβάλλεται προς το χειρότερο, οι ψυχοπιεστικές συνθήκες γίνονται εντονότερες και έχουν αποτέλεσμα όλων των ειδών τις εξαρτήσεις .

Η εξάρτηση γίνεται το φάρμακο για κάθε έλλειψη ή ψυχικό πόνο. Και οι εξαρτήσεις δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Είναι μια ατέλειωτη λίστα που περιλαμβάνει τα πιο αλλοπρόσαλλα πράγματα τα οποία φαίνονται αθώα και νόμιμα.

Τα τυχερά παιχνίδια, ο τζόγος, η τηλεόραση, το ίντερνετ κ.λπ. Οι εξαρτήσεις λοιπόν δεν είναι αρρώστια ή ευθύνη του εξαρτημένου, αλλά κοινωνικό φαινόμενο.

Τα θεραπευτικά προγράμματα πρέπει να ακολουθούν ψυχοκοινωνική κατεύθυνση, με στόχο της θεραπείας να εντοπιστεί και να αντιμετωπίσει το σύνολο των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία και διατήρηση της εξάρτησης.

Η ολιστική θεραπευτική παρέμβαση επιβάλλεται να περιλαμβάνει ενημέρωση, μείωση της βλάβης, συμβουλευτική υποστήριξη, ψυχική απεξάρτηση, οικογενειακή θεραπεία, νομικής στήριξης και επανένταξη στην κοινωνία.

Ύψιστος στόχος είναι η πλήρης, σταθερή αποχή, από τη χρήση ουσιών με τη δημιουργία ενός νέου τρόπου ζωής.

Οι εξαρτήσεις γεννιούνται πάντοτε από τη δυστυχία, ακόμα και αν αυτή είναι κρυμμένη. Είναι συναισθηματικά αναισθητικά: μουδιάζουν τον πόνο. Το πρωταρχικό ερώτημα δεν είναι «από πού η εξάρτηση;», αλλά «από πού ο πόνος;» 

Πάντα να θυμόμαστε όμως ότι o πρώτος πιο ‘εθιστικός’ ήχος σύμφωνα με έρευνες είναι το γέλιο ενός μωρού.

Μαλανδράκη Κρασουδάκη Σοφία

Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Χανίων,  Εντεταλμένη Σύμβουλος  στον Τομέα Υγείας,  Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή  Ενότητα Χανίων

© Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Website by IMMKO.