Αναζήτηση
Άρθρα και Απόψεις
- «21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων: μια μέρα χαραγμένη στη μνήμη μας»
- Παι-ΖΟΥΜΕ- μαζί!!! Τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού στη ψυχή των παιδιών!!!
- ΚΑΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ
- Μεγαλώνοντας ένα παιδί με δυσλεξία
- Aνείπωτα Συναισθήματα Γονέων
- ΕΥΤΥΧΙΑ: ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
- Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
- Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
- Ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών
- ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ
«21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων: μια μέρα χαραγμένη στη μνήμη μας»
Eπιμέλεια άρθρου: Αλεξάνδρα Τερεζάκη, Κοινωνιολόγος ΜSc, υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον ΕΟΠΑΕ.
Τίτλος άρθρου << 21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων: μια μέρα χαραγμένη στη μνήμη μας >>
Στις 21 Μαρτίου κάθε έτους η διεθνής κοινότητα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι τυχαία· στις 21 Μαρτίου 1960 η αστυνομία στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής άνοιξε πυρ κατά ειρηνικών διαδηλωτών, σκοτώνοντας 69 άτομα που διαμαρτύρονταν ενάντια στους νόμους του απαρτχάιντ. Από τη λίστα των θυμάτων δυστυχώς δεν απουσιάζουν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.
Εμφανίσεις: 32
Παι-ΖΟΥΜΕ- μαζί!!! Τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού στη ψυχή των παιδιών!!!
Τίτλος: Παι-ΖΟΥΜΕ- μαζί!!! Τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού στη ψυχή των παιδιών!!!
Θεατρικό Παιχνίδι!Tα τελευταία χρόνια το ακούμε και το βλέπουμε συχνά ευτυχώς. Οι διάφοροι θεσμοί ή φορείς που το παρέχουν σαν υπηρεσία αυξάνονται συνεχώς και τα παιδιά που το επιλέγουν ως εξωσχολική δραστηριότητα το ίδιο. Αποτελεί επίσης «εργαλείο» που το χρησιμοποιούν εκπαιδευτικοί, ειδικοί παιδαγωγοί, αλλά και επαγγελματίες ψυχικής υγείας προκειμένου να επωφεληθούν από αυτό άνθρωποι ή νέοι που χρήζουν βοήθειας υποστηρικτικής.
Το θεατρικό παιχνίδι που κάποτε στα αρχαία χρόνια ξεπήδησε ως έννοια αν προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα σαφή και τυποποιημένο ορισμό, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το αδικήσουμε. Ξεδιπλώνοντας τις δύο λέξεις μπορούμε να καταλάβουμε λίγο την ουσία του.
Εμφανίσεις: 721
ΚΑΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ
Συγγραφή : Αλεξάνδρα Τερεζάκη, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, Kοινωνιολόγος Msc.
ΚΑΙ HAYΛΑΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ!!!!
Σκέψεις με αφορμή τα οφέλη του θεάτρου στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.
Η αυλαία ανοίγει!!! Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν τα παιδιά σε ένα κόσμο που μέχρι χθες δεν γνώριζαν, ίσως να μην υπήρχε καν. Όλα τα παιδικά βλέμματα είναι στραμμένα στη σκηνή. Βλέμματα που χαίρονται, αγωνιούν, γελάνε, θυμώνουν και κάπου κάπου δακρύζουν από ενθουσιασμό και συγκίνηση. Αυτό είναι το παιδικό θέατρο!
Ένα παιδαγωγικό μέσο που οδηγεί τη σκέψη των παιδιών σε μονοπάτια με πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη, αρκεί φυσικά οι κατάλληλοι ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικοί κυρίως, να βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν τη μαγεία του.
Εμφανίσεις: 842
Μεγαλώνοντας ένα παιδί με δυσλεξία
Μεγαλώνοντας ένα παιδί με δυσλεξία
Συγγραφή: Σισμανίδου Ιωάννα Κοινωνιολόγος- Ειδική Παιδαγωγός MSc εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης μέσω ΕΣΠΑ
Πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνει κανείς ένα παιδί! Από την πρώτη στιγμή που το αντικρίζεις σε κατακλύζουν μια σειρά συναισθημάτων που μέχρι τότε σου ήταν άγνωστα. Να είναι υγιές και ευτυχισμένο. Να ανατραφεί σωστά. Να μην του λείψει τίποτα. Να γίνει ένα σωστό μέλος της κοινωνία. Ξαφνικά γίνεται ο πιο σημαντικός άνθρωπος της ζωής σου. Η αγάπη αυτή είναι η κινητήριος δύναμη να συνεχίσεις να προσπαθείς και να αποδέχεσαι το παιδί σου με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του.
Τι γίνεται όμως όταν δυσλεξία χτυπάει την πόρτα; Η ανατροφή του παιδιού γίνεται πιο περίπλοκη; Η μήπως όχι; Μπορώ να είμαι σωστός γονέας για το παιδί μου; Και τελικά τι είναι δυσλεξία; Αυτά και πολλά ακόμη τριγυρίζουν στο μυαλό των γονέων όταν μαθαίνουν ότι το παιδί τους έχει δυσλεξία.
Η δυσλεξία είναι η πιο γνωστή μαθησιακή δυσκολία κατά την οποία το παιδί εμφανίζει δυσκολίες στη γραφή και την ανάγνωση. Εκδηλώνεται στα πρώτα χρόνια φοίτησης του παιδιού στο δημοτικό σχολείο, ενώ μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις από την προσχολική ηλικία. Η δυσλεξία εντοπίζεται συνήθως σε αγόρια και η συμπτωματολογία διαφέρει ανάλογα με την ηλικία.
Εμφανίσεις: 872
Aνείπωτα Συναισθήματα Γονέων
Aνείπωτα Συναισθήματα Γονέων
Συγγραφή: Αλεξάνδρα Τερεζάκη, Eπιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, Κοινωνιολόγος Msc.
΄Ισως έχουμε μάθει ότι το κλάμα είναι για τους αδύναμους που χάνουν τον έλεγχο των καταστάσεων. Ότι τα συναισθήματα πρέπει να ωραιοποιούνται, να αγνοούνται και να παραμελούνται. Ότι δεν είναι χρήσιμα και για τον λόγο αυτό να επικρίνουμε τον εαυτό μας κάθε στιγμή που νιώθουμε το όποιο συναίσθημα, από φόβο μη τυχόν παρασυρθούμε στη δίνη του. Αποτέλεσμα αυτού; Άνθρωποι που ζουν κυρίως ενστικτωδώς και λογικά. ΄Ανθρωποι παγωμένοι, απόμακροι και μοναχικοί.
Εμφανίσεις: 615
ΕΥΤΥΧΙΑ: ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
«Σκέψεις και προβληματισμοί στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών με τίτλο: «Ευτυχία: μία Στάση Ζωής που συμβάλλει στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων». Από την: Αλεξάνδρα Τερεζάκη, Επιστημονικά Υπεύθυνη στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ΚοινωνιολόγοςMsc».
Είναι διαπιστωμένο επιστημονικά ότι οι νέοι άνθρωποι που μεγαλώνοντας οδηγούνται στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών νόμιμων ή παράνομων μεταξύ πολλών και διαφορετικών αιτιολογικών παραγόντων, οικογενειακών, κοινωνικών και ατομικών, αφενός δεν έχουν ανακαλύψει ένα νόημα και σκοπό ζωής και αφετέρου δεν έχουν μάθει να μάχονται και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, με αποτέλεσμα να βουλιάζουν στην θλίψη, τον πόνο και την απαισιοδοξία. Ζωή όμως χωρίς ευτυχία και χαρά δεν δύναται να υπάρξει. Για αυτό και καταφεύγουν στην αναζήτηση μιας πλαστής ευτυχίας, μέσα από τη χρήση ουσιών.
Εμφανίσεις: 485