top-image

https://www.prolipsichania.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/sldieshow.holding-hands-newgk-is-99.pnglink
https://www.prolipsichania.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/sldieshow.sea-sail-hope-prolipsi3gk-is-99.jpglink

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

Το αίνιγμα της εφηβείας :μια πρόκληση στη σχέση γονιού –παιδιού.

Γράφει η Κουράκη Ελένη, ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια, εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Μία από τις πιο επώδυνες περιόδους που αντιμετωπίζουν οι γονείς όσον αφορά τα παιδιά τους είναι η απότομη αλλαγή όταν αυτά περνούν την ρήξη της εφηβικής ηλικίας .Μια ρήξη που δημιουργείται στην μεταξύ τους σχέση και συνδέεται με την αμφισβήτηση των κοινωνικών και γονεϊκών προτύπων και το ερώτημα της σεξουαλικότητας που ωθεί στην ψυχική αποδιοργάνωση και στην απόσυρση του εφήβου από τα ιδεώδη της παιδικής ηλικίας. Αυτή η απόσυρση των εφήβων από τα ενδιαφέροντα της παιδικής ηλικίας που συνδέεται με το πένθος της παιδικής αγάπης τους για τους γονείς το οποίο δεν επιτρέπει νέες επενδύσεις, συχνά γεννά αγωνία στους γονείς . Έτσι καθημερινές συμπεριφορές του εφήβου αποκτούν ένα νόημα όταν επιλέγουν παρέες και πρότυπα εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά των γονιών, εκφράζουν συναισθήματα που μετατρέπουν την παιδική εξάρτηση σε εχθρικότητα,  όταν κλείνονται στον εαυτό τους ,αισθάνονται σύγχυση και απώλεια της ταυτότητάς τους. Ο Άγγλος ψυχαναλυτή Ντόναλντ Ουίννικοτ αναφέρεται στην περίοδο αυτή , μεταξύ παιδικής ηλικίας και εφηβείας στη βάση της ασυνείδητης φαντασίωσης που τη διαπερνά. Η φαντασίωση αυτή εμπεριέχει το θάνατο της παιδικής εξαρτητικής σχέσης και το <<συμβολικό φόνο των γονιών>> γιατί μεγαλώνω σημαίνει ότι παίρνω τη θέση των γονιών που είναι πράξη έμφυτα επιθετική και την οποία ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός χρειάζεται να αντέξουν. Ο έφηβος υποκειμενοποιείται με ένα τρόπο όμως ατελή, ειδικά στην εποχή της κρίσης των συμβολικών θεσμών που διανύουμε γεγονός που αναγκάζει τους γονείς να έρθουν αντιμέτωποι με τα δικά τους ερωτήματα και την αβεβαιότητα όταν αμφισβητούνται από τους εφήβους τους.

Εμφανίσεις: 82

Περισσότερα...

Δεν θέλω να μιλάω στους γονείς μου

« Δεν θέλω να μιλάω στους γονείς μου».

Συγγραφή Τερεζάκη Αλεξάνδρα, Κοινωνιολόγος στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών.

Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου « Δεν θέλω να μιλάω στους γονείς μου» πολλοί γονείς αναρωτιόμαστε   το ΄΄ γιατί΄΄. Τι έφταιξε και ποιοι λόγοι εμποδίζουν ένα παιδί στο να επιθυμεί να επικοινωνήσει με τους γονείς του;Αναμφίβολα πρόκειται για ένατραυματικό γεγονός τόσο για το παιδί που αισθάνεται έτσι, όσο και για τον γονέα που βιώνει αυτή την συναισθηματική απόσταση και έλλειψη επικοινωνίας με τον άνθρωπο που ο ίδιος έφερε στη ζωή και σίγουρα λατρεύει, το παιδί του.

Στο σημερινό άρθρο θα επιχειρήσουμε να εστιάσουμε συνοπτικά σε κάποιους από τους λόγους που οδηγούν δυστυχώς στην εμφάνιση τέτοιων επώδυνων καταστάσεων στο πεδίο της οικογένειας αλλά και σε κάποιες προτάσεις προς αναστροφή αυτής της έντονα προβληματικής και δύσκολης κατάστασης.

Εμφανίσεις: 157

Περισσότερα...

Ο ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

Ο ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

Η εφηβεία αποτελεί μια μεταβατική φάση, μια περίοδο αλλαγής ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενηλικίωση. Καθ’ όλη τη διάρκειά της διαφαίνονται ταχύτατα εξελισσόμενες αλλαγές στο σώμα, στον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο του εφήβου.

Οι έφηβοι που επιδέχονται όλες αυτές τις βιολογικές και ψυχοσυναισθηματικές μεταβολές καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να αποδεχθούν και να προσαρμοστούν στη νέα τους πραγματικότητα. Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της εφηβείας αποτελούν έντονη και συνεχής αίσθηση του ανήκειν αλλά και ταυτόχρονα αίσθηση της ελευθερίας του ατόμου. Αν και φαινομενικά φαίνονται δύο αντίθετοι πόλοι, στην ουσία δεν είναι. Αρχικά το παιδί προσπαθεί να κοινωνικοποιηθεί και να ενσωματωθεί ομαλά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο (οικογενειακό, σχολικό, φιλικό) όμως ταυτόχρονα καταβάλλει προσπάθειες να διαπλάσει την προσωπικότητά του και να καταλάβει τα θέλω του και τις υποχρεώσεις του με σκοπό να βιώσει το αίσθημα αυτοεκτίμησης και ανεξαρτησίας που αποζητά.

Εμφανίσεις: 182

Περισσότερα...

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΦΗΒΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

                                                           

    ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΦΗΒΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

 

Πόσο δύσκολο είναι οι γονείς να επικοινωνήσουν με έναν έφηβο και όταν τελικά τα καταφέρουν πότε αυτή η επικοινωνία θεωρείται επιτυχημένη; Καταβάλλονται μεταξύ τους προσπάθειες ή απλώς ανταλλάσσονται άσκοπα μηνύματα χωρίς να γίνεται επεξεργασία;

Πολλές φορές η επιθυμία να αλληλοεπιδράσουμε με τους εφήβους άλλοτε είναι ευχάριστη και άλλοτε πάλι κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Πολλάκις παρατηρείται ότι γίνεται προσπάθεια να επικοινωνήσουν οι γονείς με το παιδί τους, παρόλο αυτό οι νέοι βρίσκονται σε αμυντική στάση, η διάθεσή τους έχει σκαμπανεβάσματα, τα συναισθήματά τους συνεχώς εναλλάσσονται και η παρορμητική τους συμπεριφορά είναι μια συνεχής φίλη τους.

Εμφανίσεις: 160

Περισσότερα...

Παρουσίαση του θέματος: Bία κατά των Γυναικών

Παρουσίαση του θέματος: Bία κατά των Γυναικών: Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης από την Ψυχολόγο- Ψυχαναλύτρια Εργαζόμενη του Κέντρου Πρόληψης Κουράκη Ελένη στην εκπομπή «Στο Κόκκινο» στη Νέα Τηλεόραση.
Παρακολουθήστε την εκπομπή στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Εμφανίσεις: 230

ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

                             ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ           

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται αναφορά στην έννοια του εθισμού στο διαδίκτυο. Ο διαδικτυακός εθισμός είναι γενικά μια νέα μορφή εξάρτησης όπου η αναγκαιότητα αναφοράς και διερεύνησή της εντάθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Τι είναι όμως εθισμός στο διαδίκτυο και πόσο έχει επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων (ιδίως των εφήβων);

Εμφανίσεις: 187

Περισσότερα...

© Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Website by IMMKO.