Αναζήτηση
Άρθρα και Απόψεις
- Παι-ΖΟΥΜΕ- μαζί!!! Τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού στη ψυχή των παιδιών!!!
- ΚΑΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ
- Μεγαλώνοντας ένα παιδί με δυσλεξία
- Aνείπωτα Συναισθήματα Γονέων
- ΕΥΤΥΧΙΑ: ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
- Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
- Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
- Ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών
- ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ
- Δεν θέλω να μιλάω στους γονείς μου
ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται αναφορά στην έννοια του εθισμού στο διαδίκτυο. Ο διαδικτυακός εθισμός είναι γενικά μια νέα μορφή εξάρτησης όπου η αναγκαιότητα αναφοράς και διερεύνησή της εντάθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Τι είναι όμως εθισμός στο διαδίκτυο και πόσο έχει επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων (ιδίως των εφήβων);
Με την έννοια αυτή αναφέρεται η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου και η επικείμενη αίσθηση του χρήστη ότι η ενασχόλησή του με το internetείναι επιτακτικής ανάγκης για την ψυχική του διάθεση. Αναφορικά τα άτομα που εθίζονται στο διαδίκτυο αποξενώνονται από τον οικογενειακό, εργασιακό, σχολικό και φιλικό τους περίγυρο, ενώ η καθημερινότητά τους βασίζεται στον πλασματικό κόσμο του διαδικτύου. Δημιουργείται έτσι μια νέα εικονική πραγματικότητα που κάθε άλλο παρά πραγματική δεν είναι.
Η ομάδα που θεωρείται περισσότερο ευάλωτη σε αυτήν την εξαρτητική συμπεριφορά κατά γενική ομολογία είναι οι έφηβοι. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του ΕΚΠΑ αλλά και από τη γραμμή «Υποστηρίζω» που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν & Αγλ. Κυριακού» διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά βουλιάζουν στον εθισμό του διαδικτύου, αφού πλέον περίπου το 50-60 % των νέων παρουσιάζει εξαρτητικές συμπεριφορές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπερβολική χρήση του internet εντάθηκε στους εφήβους λόγω της τηλεκπαίδευσης. Το φαινόμενο αυτό είχε ως απόρροια την ψυχική κούραση και εξάντληση των νέων, διότι ξόδευαν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς τους μπροστά από έναν υπολογιστή. Εκτός από τη νέα σχολική πραγματικότητα οι έφηβοι αναγκάστηκαν να κοινωνικοποιηθούν μέσω των socialmedia( Facebook, Instagram, TikTok), διότι τους απαγορευόταν η κοντινή επαφή με τους φίλους τους. Ακόμη και για την ψυχαγωγία τους χρησιμοποιούσαν διαδικτυακούς ιστότοπους που πολλές φορές η πολύωρη ενασχόλησή τους με τον υπολογιστή και το κινητό οδήγησε σε εξαρτητικές συμπεριφορές.
Όλα τα παραπάνω επέφεραν τις ψυχολογικές μεταπτώσεις και τις καταθλιπτικές συμπεριφορές τόσο στους εφήβους όσο και στις οικογένειές τους που πολλές φορές δεν γνωρίζουν πώς να το χειριστούν. Συνεπώς ο ρόλος των γονέων είναι πλέον διττός. Πρώτον έχουν να αντιμετωπίσουν την εφηβεία και τις αλλαγές που βιώνουν οι νέοι και δεύτερον αντιμάχονται τις εξαρτητικές συμπεριφορές τους που αποδεικνύονται ψυχοφθόρες.
Μέσα σε όλη αυτή τη δυσχερή κατάσταση οι γονείς με την απαραίτητη καθοδήγηση, μπορούν είτε να προλάβουν είτε να αντιμετωπίσουν τον εθισμό και να βοηθήσουν τόσο το παιδί τους όσο και τους ίδιους να ζουν μια ζωή μακριά από εθισμούς και εξαρτήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους γονείς σε επίκαιρα θέματα ψυχολογίας και διαπαιδαγώγησης των εφήβων, πρόκειται να υλοποιήσει τη χρονική περίοδο Δεκέμβριος 2021-Ιανουάριος 2022 oμάδα γονέων με παιδιά στην εφηβεία και τίτλο «Συζητήσεις Γονέων Εφήβων.» Η θεματολογία των συναντήσεων είναι: α) έφηβοι και διαδίκτυο: κατευθύνσεις για ασφαλή πλοήγηση στο πλαίσιο της οικογένειας β) η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από τους γονείς «όταν το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν» γ)οι μαθησιακές δυσκολίες και οι επιπτώσεις τους στο ψυχολογικό κλίμα της οικογένειας δ) ο εκφοβισμός (bullying) του εφήβου στο χώρο του σχολείου: αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης και ε) ξεπερνώντας τα εμπόδια για μία αποτελεσματική επικοινωνία γονέων – εφήβων.
Η ομάδα γονέων με παιδιά στην εφηβεία, η οποία θα έχει διάρκεια 5 συναντήσεων, με ημερομηνία έναρξης την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 και ημερομηνία λήξης τη Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, θα πραγματοποιείται εβδομαδιαίως κάθε Τρίτη 10:00-11:30 το πρωί στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης (Μιχελιδάκη 17, 1ος όροφος). Συντονίστρια προγράμματος: Σισμανίδου Ιωάννα, Κοινωνιολόγος- Μsc Ειδική παιδαγωγός.
Η ομάδα θα είναι ολιγάριθμη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς και το εκάστοτε πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Η συμμετοχή στην ομάδα δεν απαιτεί καμία οικονομική επιβάρυνση. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να απευθύνονται στη συντονίστρια του προγράμματος στα τηλέφωνα 2821028166 και 2821051214 από 10.30 έως 13.30 καθώς και στην ιστοσελίδα www.prolipsichania.gr.