top-image

https://www.prolipsichania.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/sldieshow.holding-hands-newgk-is-99.pnglink
https://www.prolipsichania.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/sldieshow.sea-sail-hope-prolipsi3gk-is-99.jpglink

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

Το αίνιγμα της εφηβείας :μια πρόκληση στη σχέση γονιού –παιδιού.

Γράφει η Κουράκη Ελένη, ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια, εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Μία από τις πιο επώδυνες περιόδους που αντιμετωπίζουν οι γονείς όσον αφορά τα παιδιά τους είναι η απότομη αλλαγή όταν αυτά περνούν την ρήξη της εφηβικής ηλικίας .Μια ρήξη που δημιουργείται στην μεταξύ τους σχέση και συνδέεται με την αμφισβήτηση των κοινωνικών και γονεϊκών προτύπων και το ερώτημα της σεξουαλικότητας που ωθεί στην ψυχική αποδιοργάνωση και στην απόσυρση του εφήβου από τα ιδεώδη της παιδικής ηλικίας. Αυτή η απόσυρση των εφήβων από τα ενδιαφέροντα της παιδικής ηλικίας που συνδέεται με το πένθος της παιδικής αγάπης τους για τους γονείς το οποίο δεν επιτρέπει νέες επενδύσεις, συχνά γεννά αγωνία στους γονείς . Έτσι καθημερινές συμπεριφορές του εφήβου αποκτούν ένα νόημα όταν επιλέγουν παρέες και πρότυπα εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά των γονιών, εκφράζουν συναισθήματα που μετατρέπουν την παιδική εξάρτηση σε εχθρικότητα,  όταν κλείνονται στον εαυτό τους ,αισθάνονται σύγχυση και απώλεια της ταυτότητάς τους. Ο Άγγλος ψυχαναλυτή Ντόναλντ Ουίννικοτ αναφέρεται στην περίοδο αυτή , μεταξύ παιδικής ηλικίας και εφηβείας στη βάση της ασυνείδητης φαντασίωσης που τη διαπερνά. Η φαντασίωση αυτή εμπεριέχει το θάνατο της παιδικής εξαρτητικής σχέσης και το <<συμβολικό φόνο των γονιών>> γιατί μεγαλώνω σημαίνει ότι παίρνω τη θέση των γονιών που είναι πράξη έμφυτα επιθετική και την οποία ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός χρειάζεται να αντέξουν. Ο έφηβος υποκειμενοποιείται με ένα τρόπο όμως ατελή, ειδικά στην εποχή της κρίσης των συμβολικών θεσμών που διανύουμε γεγονός που αναγκάζει τους γονείς να έρθουν αντιμέτωποι με τα δικά τους ερωτήματα και την αβεβαιότητα όταν αμφισβητούνται από τους εφήβους τους.

Εφόσον λοιπόν τα ιδεώδη κλονίζονται και οι γονείς αμφισβητούνται ,ποια στηρίγματα θα καλύψουν τα κενά της παιδικής ηλικίας; Πως ο έφηβος θα απαντήσει στα ερωτήματα της ενηλικίωσής του εφόσον αμφισβητεί τους γονείς ,τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία γενικότερα;

Τα ερωτήματα του εφήβου , αναφορικά με την επιθυμία του που σχετίζονται με την επιθυμία του πατέρα του και της μητέρας του ,τον καλούν να απαντήσει ενώ συγχρόνως τον φέρνουν αντιμέτωπο με άγχη ,φόβους και τραύματα. Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος για τον έφηβο αλλά και τον γονιό που μέσα από την εφηβεία του παιδιού του, συναντιέται και ο ίδιος με τις εκκρεμότητες της δικής του εφηβείας.

Ο γονιός ξαναζεί τα δικά του ερωτήματα για να συναντήσει το παιδί του σε μια πορεία γεμάτη παλινδρομήσεις, δίχως βέβαιη έκβαση.

Στο πλαίσιο αυτών των προβληματισμών υλοποιήσει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ πρόκειται να υλοποιήσει Ομάδα Γονέων Εφήβων: <<Ξεπερνώντας τους φραγμούς της εφηβείας>>.

Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης ομάδας είναι ότι μέσα από την αναγνώριση της ατομικότητας και μοναδικότητας τόσο του γονιού όσο και του αναπτυσσόμενου εφήβου μπορεί να δημιουργηθεί μια σχέση ωφέλιμη και χρήσιμη και για τους δύο. Οι θεματικές ενότητες που θα επεξεργαστούμε στην ομάδα αφορούν καθημερινές καταστάσεις της ζωής που προβληματίζουν και απασχολούν τους γονείς και δεν θα ακολουθείται συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τέτοια θέματα μπορεί να έχουν σχέση τόσο με την συμπεριφορά του εφήβου όσο και με τον εαυτό τους ως γονείς και θα προσεγγίζονται κάθε φορά από τους προβληματισμούς των μελών της ομάδας.

Η ομάδα με διάρκεια 10 συναντήσεων και ημερομηνία έναρξης Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και ώρα 10:00 έως 11:30 στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης (Μιχελιδάκη 17 -1ος όροφος).

Συντονίστρια : η κα Κουράκη Ελένη, Ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια.

Η συμμετοχή στην ομάδα δεν απαιτεί καμία οικονομική επιβάρυνση.Θα τηρηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τις καθημερινές στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης 2821028166 και 2821051214 έως Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022. www.prolipsichania.gr.

© Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Website by IMMKO.