top-image

https://www.prolipsichania.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/sldieshow.holding-hands-newgk-is-99.pnglink
https://www.prolipsichania.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/sldieshow.sea-sail-hope-prolipsi3gk-is-99.jpglink

Η συναισθηματική παρουσία των γονιών στον ψυχισμό των παιδιών

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες στις οποίες ζουν, πασχίζουν εκτός από την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών και για την κάλυψη αγαθών τα οποία θα λέγαμε εξυπηρετούν άλλες ανάγκες, συχνά όχι πραγματικές αλλά επιβαλλόμενες κατά κάποιο τρόπο από τον καταναλωτικό χαρακτήρα της σημερινής εποχής. Ο λόγος; Μα φυσικά η αναζήτηση της ευτυχίας.

 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πεισθεί ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι χρειάζεται πρώτιστα να εξασφαλίσουμε μία γκάμα υλικών αγαθών τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ευτυχία. Σίγουρα αρκετά από αυτά διευκολύνουν την ζωή του σύγχρονου ανθρώπου σε καμία όμως περίπτωση δεν εγγυώνται την ψυχική του ισορροπία και αρμονία με το περιβάλλον.

Ενας άνθρωπος χρειάζεται πάνω απ΄όλα να βρει το νόημα της ζωής του, γνωρίζοντας πρώτιστα τον ίδιο του τον εαυτό, τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του, μακριά από τις όποιες ΄΄ διαφημιστικές προτάσεις΄΄ οι οποίες τον κατακλύζουν. Και στη συνέχεια μέσα από την σύναψη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων οι οποίες βασίζονται στο πραγματικό ενδιαφέρον και νοιάξιμο του άλλου και οι οποίες καμία σχέση έχουν με το δουν και λαβείν της σύγχρονης εμπορευματοποιημένης κοινωνίας.

Δυστυχώς ο θεσμός της οικογένειας ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας δεν θα μπορούσε να έμενε ανεπηρέαστος από αυτό το κυνήγι της ματαιοδοξίας και του υλικού ευδαιμονισμού, αφού ο τελευταίος θεωρείται συχνά ότι επιφέρει και τον ψυχικό ευδαιμονισμό. Μήπως όμως τα αγαθά τα οποία πασχίζουν με πολύ δύσκολο τρόπο οι σημερινοί γονείς να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους προκειμένου να γίνουν κι αυτά με την σειρά τους ευτυχισμένα, δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές τους ανάγκες και επιθυμίες καθώς δεν διασφαλίζουν το ύψιστο αγαθό, αυτό της ψυχικής τους υγείας;

Ένα παιδί προκειμένου να εξελιχθεί μεγαλώνοντας σε ένα υγιή ενήλικα, δηλαδή σε ένα ενήλικα με καλή σχέση με τον εαυτό του και τους γύρω του, χρειάζεται πάνω από όλα την συναισθηματική παρουσία των γονιών του. Όταν λέμε συναισθηματική παρουσία εννοούμε κυρίως παροχή φροντίδας, αγάπης, ενθάρρυνσης και άλλα πολλά πολύτιμα αγαθά απαραίτητα για την ψυχική ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού. Απαραίτητη όμως προυπόθεση για την εξασφάλιση αυτής της συναισθηματικής τροφής στα νεαρά μέλη της οικογένειας αποτελεί η επιθυμία του γονέα και η ψυχική του διαθεσιμότητα για την καλλιέργεια μιας ουσιαστικής επικοινωνίας. Αυτό ως απάντηση στην αγωνία πολλών γονέων που για την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών της οικογένειας τους, οφείλουν λόγω της εργασίας τους και αφού δεν έχουν άλλη εναλλακτική, να απουσιάζουν αρκετές ώρες από το σπίτι. Αρκούν μερικά λεπτά και για αυτούς τους γονείς ποιοτικού χρόνου αφιερωμένου στα παιδιά τους προσαρμοσμένου στις πραγματικές τους επιθυμίες και ανάγκες, προκειμένου να αναπληρώσουν όχι τόσο τη φυσική τους απουσία αλλά κυρίως για να απαλύνουν το συναισθηματικό κενό που δημιουργείται στον ψυχισμό των παιδιών, εξαιτίας της απουσίας αυτής.

Βέβαια το ιδανικό θα ήταν για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού, ο γονιός να είναι κοντά στο παιδί του και φυσικά ως παρουσία, εξασφαλίζοντας επομένως και τον κατάλληλο ποσοτικό χρόνο, αλλά και συναισθηματικά.

Δυστυχώς παρατηρούμε γονείς οι οποίοι περνούν καθημερινά αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους και δεν αξιοποιούν τον χρόνο αυτό προς όφελος της συναισθηματικής τους ωρίμανσης εφησυχαζόμενοι και άλλους οι οποίοι όντως ξοδεύοντας αρκετό χρόνο μακριά τους, δεν προβληματίζονται για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η απουσία τους στον ψυχισμό τους.

Σε αυτό συντέλεσε σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό ο χαρακτήρας της σημερινής κοινωνίας και οι αξίες που την χαρακτηρίζουν οι οποίες δυστυχώς αποπλάνησαν και αποπροσανατόλισαν τον σημερινό άνθρωπο από το αληθινό νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, χωρίς βέβαια να παραγνωρίσουμε και το μερίδιο ατομικής ευθύνης το οποίο αντιστοιχεί στον καθένα από εμάς.

Συμπερασματικά, στον καθένα από εμάς υπάρχει η εσωτερική δύναμη να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους γύρω μας επομένως και με τα παιδιά μας, αρκεί να το θελήσουμε.

© Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Website by IMMKO.